Jörgen Andersson, mångårig s-politiker och före detta minister. foto: Göran Frost/SR Halland
Jörgen Andersson, mångårig s-politiker och före detta minister. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Fd minister:

"Dags att skrota förhatlig blockpolitik"

"Dags att skrota den förhatliga blockpolitiken"
1:53 min

Mångårige s-politikern och tidigare ministern Jörgen Andersson i Halmstad välkomnar ett extraval. Men det kanske inte räcker. Då efterlyser han större förnyelse i politiken.

– Om situationen är densamma efter valet i mars så kan vi naturligtvis inte hålla ett val till, säger Jörgen Andersson (s) till P4 Halland. Då får man väl skrota den förhatliga blockpolitiken."

Statsminister Stefan Löfven meddelade på onsdagseftermiddagen att det blir extraval i Sverige den 22 mars nästa år. Orsaken är att regeringens budgetförslag röstades ner i riksdagen och att det inte verkar finnas vilja eller förutsättningar för samverkan över den politiska blockgränsen.

Jörgen Andersson välkomnade beskedet om extraval.

– Man hade nått en gräns när det bara återstod att överlämna till väljarna att avgöra.

Men risken är stor att det blir samma resultat vid ett val i mars som vid det i september. Om mandatfördelningen i riksdagen blir ungefär densamma kommer det att krävas nya samarbeten.

– Blockpolitiken har ju inte fört Sverige framåt, säger Jörgen Andersson. Två block som inte kan tala med varandra och nu ett tredje som utnyttjar situationen. Väljarna kommer ju att kräva samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".