Informationstavla vid Plönningegymnasiet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Informationstavla vid Plönningegymnasiet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Dan Carlsson (Harplinge Samhällsförening), Staffan Svensson (Harplinge LRF-avdelning), Katarina Raskow (Harplingebygdens företagarnätverk).
2 av 3
Dan Carlsson (Harplinge Samhällsförening), Staffan Svensson (Harplinge LRF-avdelning) och Katarina Raskow (Harplingebygdens företagarnätverk). Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Modell av häst i genomskärning. Alla utbildningar har flyttat förutom djurutbildningen med inriktning mot hästar, bland annat för att det fanns för få sökande. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 3
Modell av häst i genomskärning. Alla utbildningar har flyttat förutom djurutbildningen med inriktning mot hästar, bland annat för att det fanns för få sökande. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Så föreslås Plönninge bli i framtiden

"Vi känner att Plönninge är en viktig plats"
2:48 min

Gör Plönninge till ett centrum för satsningar på grön tillväxt! Ja det är ett av de förslag som nu presenteras av tre lokalföreningar i Harplinge, för att lokalerna ska få fortsatt liv även efter att Plönningegymnasiet flyttat ut.

 Dan Carlsson, ordförande i Harplinge Samhällsförening, ser gärna att Plönninge blir ett "lantbrukets innovationscentrum".

– Det handlar om alternativa energikällor, enklare och energisparande produktioner, allt möjligt som har med energibesparing att göra, säger Dan Carlsson.

Varför gör ni det här?

– Vi känner att Plönninge är en viktig plats, en fin plats. Den har många arbetstillfällen som vi också vill värna om, säger han.

I våras beslutade Region Halland att flytta stora delar av Plönningegymnasiets utbildningar till Munkagårdsgymnasiet och i juli 2016 ska skolverksamheten helt ha lämnat lokalerna. Katarina Raskow driver Harplingebygdens företagarnätverk och hon ser att samhället riskerar en företagsflykt när utbildningarna flyttar, men säger att skapandet av ett företagshotell för småföretagare skulle förhindra det.

– Det finns idag inga nämnvärda kontorslokaler i Harplinge. Det innebär ju att man tvingas söka sig in till stan till dom ofta lite högre hyrorna och avstånden.

Man föreslår även en form av försöksverksamhet för högskolan.

– En inkubatorsverksamhet inom de gröna näringarna, säger Katarina Raskow. Idag finns ju Science Park i Högskolan i anslutning till centrum, men att göra något liknande här ute skulle skapa möjligheter för lite utrymmeskrävande verksamheter och utvecklingsverksamheter.

Man hoppas även kunna vidareutveckla Spår 1, en utbildning för elever med speciella behov, och då också vidga upptagningsområdet till den utbildningen. Staffan Svensson arbetar i LRF-föreningen i Harplinge och han säger att en mötesplats mellan matproducenter och -konsumenter är en annan idé till framtidens Plönninge.

– Det finns ju ett stort intresse för mat i Sverige om hur det framställs, säger han. Det skrivs mycket om knorr på svansen, ekologiskt eller antibiotika, men det är ändå få konsumenter som möter producenterna. Hur produceras faktiskt maten vi stoppar i oss? Och hur påverkar det vår omvärld och framtiden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".