Karin Frankel jobbar ideellt med att bland annat sälja ekologisk julskinka på Tuvan Ekolivs i Kungsbacka. Foto: Sveriges Radio
Karin Frankel jobbar ideellt med att bland annat sälja ekologisk julskinka på Tuvan Ekolivs i Kungsbacka. Foto: Sveriges Radio

Stort tryck på ekologisk julskinka

"Ett 60-tal beställningar"
1:43 min

Den stora efterfrågan gör att det kommer finnas rekordmånga ekologiska skinkor ute i butikerna.

I den lilla alternativboden Tuvan Ekolivs i Kungsbacka räknar man i år med att sälja lika mycket som förra året.

– Den kokta skinkan är mest efterfrågad men det finns också de som vill ha skinka utan tillsats av nitrit, berättar expediten Karin Frankel när hon bläddrar i spiralblocket med årets beställningar av ekologiska julskinkor.

Trots att det enligt organisationen KRAV i år kommer att finnas rekordmånga ekologiska skinkor ute i de större butikskedjorna, både med KRAV-märkning och utan, så tyder ändå årets beställningar som ligger på disken i den här lilla alternativboden på högt tryck också i år.

– Jag tänker nog köpa ekologisk skinka, säger Karin Johansson, en av butikens stamkunder när hon den här dagen plockar ner lätt bruna bananer och fair trade-ris i en gammal papperskasse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".