Bön för det politiska läget.
Martina Valerius håller bön i Valinge kyrka.

Kristen bön för politiken

"Angeläget för kyrkan"
2:02 min

På söndagen håller kyrkor över hela landet gemensam bön på grund av det osäkra politiska läget som råder just nu.

Vad tycker du om kopplingen kyrkan och politik? Kommentera nedan!

Det är Sveriges kristna råd som uppmanat till bönen. Martina Valerius, präst i Lindbergs församling  utanför Varberg, tog till sig bönen och bad den på högmässan i Valinge kyrka.

– Därför att jag tycker att det är viktigt och angeläget att det som händer i vårt samhälle fångas upp av kyrkan. Vi är en del av vår gemenskap och samhälle, säger hon.

Sveriges kristna råd uppmanar till bönen eftersom som de skriver: "Vårt land befinner sig i en allvarlig politisk situation. Bönen är för landet, regering och riksdagen. Genom att göra detta tillsammans kan bönen välsigna och ge kraft".

– Den innebär en bön om ledning och stöd till de som styr vårt land och en önskan om klokhet och vishet i det de gör, säger prästen Martina Valerius.

Senast kyrkor uppmanade till gemensan bön var till pingst. Vad som skiljer den här bönen från den förra är politik. Ett inslag som gör att Martina Valerius känner sig kluven.

– Bönen tar inte ställning för eller mot något, utan att man ska få ledning och vishet och trycka på alla människors lika värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".