Det är full fart i Arenahallen i Halmstad när 6-8 åringarna provade på olika idrotter. Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio
Det är full fart i Arenahallen i Halmstad när 6-8 åringarna provade på olika idrotter. Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio

Tusen barn provar idrotter

"De ska få prova på olika idrotter"
5:06 min

Drygt tusen elever från förskoleklass till årskurs två får inspiration i allt i från dans till jujutsu. Målet är att de ska ha kul prova på sporter som inte är de vanligaste. Dessutom får flera unga ledare prova på att instruera barnen.

– Jag som jobbar för breddidrott och för att få igång barn och ungdomar skulle kalla detta för julafton, säger arrangören Björn Laid från Hallands skolidrottsförbund.

Vilka är det som är ledare här?

– Det är det andra syftet med dagen. Jag har ett fantastiskt gäng unga ledare som har gått en utbildning under året. Detta är deras examensdag. Här får de själva utan någon vuxen ta ansvar och leda grupper. Och framförallt så är de fantastiska förebilder för att få barnen att hitta sin idrott, säger Björn Laid.

En av ledarna är Tilda som har hand om 38 sjuåringar i gymnastik.

– De är små. De behöver skrika och springa medan de kan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".