Workshop i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland
Workshop i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland

Nyanlända ska få mer sysselsättnig

"Svårast för kvinnor och barn"
1:23 min

Hur ska kommunerna göra för att ge asylsökanden en vettig och meningsfull vardag i avvaktan på besked om framtiden? Ja, det är ämnet för den workshop som idag hålls i Halmstad med länets kommuner och studieförbund.

Eva Persson, verksamhetsledare för ett flyktingboende i Falkenberg menar att verksamheten står inför stora utmaningar de kommande åren:

– Vi står inför utmaningar med många nyanlända som behöver ett boende. Det är viktigt att prata med varandra för att tillsammans hitta fler sätt att stötta de asylsökande.

– Jag är här för att se vad NBV kan göra om det är SFI eller annan typ av sysselsättning för de asylsökande, säger Robert Lychou, NBV Halland.

Enligt tidigare siffror från migrationsverket väntas flyktingströmmen till sverige öka de kommande året och därför behöver länets kommuner prata om hur man kan förbättra möjligheterna för de som bor i migrationsverkets anläggningar. För många kan väntan på ett beslut kring asylprocessen ta lång tid och därför är det viktigt att hitta en meningsfull sysselsättning för de sökande, de som har det svårast är kvinnor och barn menar Länstyrelsens Guitta Atallah Hajj.

– De är inte utsatta men de riskerar att bli isolerade då de tar hand om barnen och barnen bor i dessa anläggningar, därför vill jag idag se hur vi kan stötta kvinnorna och ge även dem och barnen en mer meningsfull tillvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".