Martina Wetterstrand, skolsköterska på Elevhälsan på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Martina Wetterstrand, skolsköterska på Elevhälsan på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Skolsköterskan: Sviker unga om psykiatri läggs ner

Martina Wetterstrand: "Det är inte bra"
2:10 min

Nu höjs kritiska röster från Elevhälsan på Kattegattgymnasiet i Halmstad, efter att Region Halland planerar avveckla länets enda kvarvarande ungdomspsykiatrimottagning.

Martina Wetterstrand är skolsköterska och träffar många ungdomar med både mindre och större problem. Hon säger att avvecklingen av ungdomspsykiatrimottagningen i Halland kan leda till att många av dessa ungdomar inte längre har någonstans att vända sig med sina problem.

– Jag känner att vi sviker våra unga i detta. Jag tror att man blandar ihop äpplen och päron, att man pratar om de unga som en vårdtagargrupp. Man tänker att skolhälsovården och kuratorerna klarar av dem och att vårdcentralerna tar de här lite deppiga samtalen. Och det gör vi, men det är ju inte det detta handlar om. Vi pratar om den patientgruppen som behöver utredningar och terapeutiska samtal, säger hon.

I fredags berättade vi om att driftnämnden för psykiatrin i Halland beslutat att avveckla de psykiatriska ungdomsmottagningarna i Halland. I praktiken handlar det om en mottagning eftersom de övriga psykiatriska ungdomsmottagningarna i länet redan lagts ner.

Politikerna bakom beslutet menar att ungdomar med problem istället får söka sig till antingen Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller Vuxenpsykiatrin. Men enligt Martina Wetterstrand är det en dålig idé.

– Det är inte bra. Det är en lågtröskelverksamhet som vi har skapat i denna kommun. Vi gjorde det en gång i tiden därför att vi såg att det var ett stort behov. Den psykiska ohälsan bland unga var stigande och man behövde detta, säger hon.

Vad kommer det innebära om ungdomspsykiatrin inte finns mer?

– Den siffran som idag galopperar iväg med den ökande psykiska ohälsan bland unga, den kommer inte hävas eller stanna upp. Den kommer fortsätta, säger Martina Wetterstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".