Marie Nilsson är socialrådgivare på Socialförvaltningen i Halmstad och är gruppledare på Novas barngruppsverksamhet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Marie Nilsson är socialrådgivare på Socialförvaltningen i Halmstad och är gruppledare på Novas barngruppsverksamhet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Barn till missbrukare kan få mindre hjälp

"Vi kommer tappa mycket av de här barnen"
1:39 min

Nedskärningar inom psykiatrin gör det svårare att hjälpa unga som har missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar.

Det menar Marie Nilsson, gruppledare på stödgruppen Nova i Halmstad.

Nova är en av de verksamheter som kan drabbas när Region Halland planerar att dra sig ur samarbetet med kommunernas socialtjänster kring barn och ungdomar till missbrukande och psykiskt sjuka föräldrar.

 – Det innebär ju att de här barnen inte kan medverka i våra barngrupper, som är så viktiga för dem. På Nova får man i alla fall en liten fristad ett par timmar i veckan, där man kan komma och prata om det här som man inte pratar med någon annan om. Ofta är det här en hemlighet hemma, så man får inte prata om det, säger Marie Nilsson.

Barn i missbruksmiljö och barn med föräldrar med psykisk sjukdom, far ofta illa och är i behov av stöd. I den vuxnes missbruk blir barnen ofta ensamma, utan någon vuxen eller kompis att prata med.

– Det påverkar barnen genom att man har svårt att koncentrera sig i skolan, att man har svårt att fråga sig själv "hur mår jag idag?", säger Marie Nilsson. Det påverkar hela vardagen.

För att hjälpa de här barnen har kommunernas socialtjänster stödgrupper som samarbetar med psykiatrin för att hitta dessa barn. På mötena diskuteras exempelvis barns rättigheter, hur det är att ha en mamma eller pappa som är beroende och känslor. I Novas stödgrupper i Halmstad deltar ungefär 25 barn per år.

Men nu är planen att samarbetet ska avvecklas, vilket oroar flera av de stödgrupper som P4 Halland talat med.

– Ungefär hälften av barnen som går i vår grupp kommer från psykiatrin. Sedan har vi barn med psykisk ohälsa som kommer hit till socialförvaltningen också, men alla som hamnar i psykiatrin kommer inte till socialtjänsten så vi tror att vi kommer tappa mycket av de här barnen, säger Marie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".