Johan Bergendorff är produktionsledare på byggföretaget MTA. För tillfället byggs hyreshus på den gamla sporthallstomten i Halmstad. Där har man stormsäkrat bland annat cellplasten. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Johan Bergendorff är produktionsledare på byggföretaget MTA. För tillfället byggs hyreshus på den gamla sporthallstomten i Halmstad. Där har man stormsäkrat bland annat cellplasten. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Halland gör sig redo inför stormen

"Vi säkrar upp det på allehanda vis"
1:59 min

Stormen är på ingående och många har börjat förbereda sig för att rida ut den på ett någorlunda kontrollerat sätt. Och förutom att kraftbolagen står på tårna så har även byggföretagen börjat göra sig beredda.

Johan Bergendorff är produktionsledare på MTA Bygg som bygger hyreshus på den gamla sporthallstomten mitt i Halmstad.

– Vi förberedde oss redan igår och började samla ihop allt lätt löst material och säkrade upp det på allehanda vis. För tillfället så väntar vi på att det ska tillta i vindstyrka, säger han. I det momentet vi är i nu är vi inte så vindkänsliga förutom vår lyftkran, men vi kommer lyfta färdigt här om någon timme. Så blir det för mycket vindar under arbetstid så kommer vi fälla ihop kranen.

Just nu inväntar Halland stormen som väntas dra in över länet under fredagen. Kraftbolagen som P4 Halland talat med, säger att de står på tårna och följer väderprognoserna från SMHI med spänning och att man har förberett sig på att förstärka på olika sätt under fredagen. Bland annat har bolagens alla reparatörer blivit meddelade att stå stand by under fredagen och natten mot lördag.

Under onsdagsförmiddagen hade länsstyrelsen ett så kallat regionalt samverkansmöte - ett slags krismöte - med bland andra länets kraftbolag. Först på fredag morgon kommer vi få veta mer exakt vilka åtgärder som kommer att tas, eftersom det då kommer hållas ytterligare ett samverkansmöte som kan bli mer konkret än onsdagens.

Johan Bergendorff är inte orolig, men vet att det trots stora stormförberedelser, kan betyda mycket efterarbete på byggarbetsplatser. Han har upplevt både stormen Simone och Sven på nära håll när han var med vid bygget av Biltema i Ängelholm.

– Och där var vi väldigt utsatta, säger han. Vi hade cirka 4.000 kvadratmeter cellplast under stormen Simone. Av de här 4.000 kvadraten var det ungefär 200 som slet sig som vi vackert fick hämta runt omkring i trakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".