Martin Brag. Foto: Pressbild
Martin Brag. Foto: Pressbild
P4 Morgon

Han kokade soppa på Nobelfesten

"Det ska vara centimeterprecist"
6:11 min

I går satt 1250 gäster till bords i blå salen. Och en av de ansvariga för maten var Falkenbergssonen Martin Brag.

– När Klas Lindberg blev tillfrågad att göra Nobelmiddagen för tio månader sedan ringde han och frågade om jag ville vara med. Och det tackar man inte nej till, säger Martin Brag.

Han har varit med och bollat idéer samt provlagat menyn sju gånger för en jury. Ett långt arbete som resulterade i att Martin stod på helspänn i köket igår kväll.

– Soppan till förrätten var 300 liter och det är inte varje dag man gör det så det var väl orosmomentet för mig, säger han.

Drygt 40 kockar har jobbat dygnet runt sen i söndags för att få bukt med menyn. Bara att skala ärtorna till förrätten tog en hel dag för fyra man.

– Allt är precisionsarbete till en så här stor middag. Det ska vara centimeterprecist för att få plats med maten på faten.

Nobelmenyn 2014

Blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål.

Kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky.

Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".