Haweya Jarad är en av dem som har gått kursen om det svenska samhället. Foto: Mona Ismail Jama/Sveriges Radio
Haweya Jarad är en av dem som har gått kursen om det svenska samhället. Foto: Mona Ismail Jama/Sveriges Radio

Kurs i integration ska leda till jobb

"Man får lite bättre självförtroende igen"
1:35 min

Flera invånare på Andersberg i Halmstad har valt att gå kursen i integration som Salut Halland ordnar för att ge bättre redskap att komma in i det svenska samhället.

Flera som gått kursen har fått nån form av sysselsättning efteråt, och en som hoppas på det är Haweya Jarad som förklarar varför hon valt att gå kursen.

– För att jag vill förbättra förståelsen för svenska samhället, hur landet fungerar och hur man hittar jobb, säger Haweya Jarad.

Nu vill hon fortsätta lära sig svenska bättre och hoppas kunna komma ut på arbetsmarknaden. Tillsammans med Nihad Ali och Bosko Balac avslutar hon idag avslutar den sex veckors långa kursen.

– Den här kursen betyder mycket för mig. Till exempel lärde jag mig mycket om Sveriges geografi och historia, säger Nihad Ali.

Bosko Balac har bott i Sverige i 26 år, så mycket av innehållet i kursen har han redan koll på. Men han tycker ändå att han har fått ut mycket. Sedan ett halvår tillbaka är han sjukskriven efter en skadad nacke i jobbet som busschaufför. Nu hoppas han kunna få ett annat jobb.

– Man får lite bättre självförtroende igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".