Kören Glada Vänner sjunger sig friskare. Foto: Sveriges Radio
Kören Glada Vänner sjunger sig friskare. Foto: Sveriges Radio

Kultur för äldre är kultur för livet

"De kan hamna i ensamhet"
1:39 min

Kultur för livet är en satsning på kultur för äldre i Halland för att bryta isolering och stimulera 65-plussare.

Region Halland och de halländska kommunerna är nu först i landet med en överenskommelse om kultur för äldre som börjar gälla från årsskiftet.

Arbetet med kultur för äldre leds av Hallands bildningsförbund och samordnaren Martin Odd tar Halmstad som exempel:

– Det finns i Halmstads kommun en oro för alla 2800 i hemtjänsten, långt fler än de som bor på äldreboenden, att de kan hamna i ensamhet och har behov av stimulans för att behålla hälsan. Och samma oro finns i alla de halländska kommunerna.

Personalen som arbetar i hemtjänsten är också positiva till kultursatsningen.

- Vi har över 500 rapporter från personal som är med på kulturstunderna och de blir många gånger förvånade över vad han eller hon kan klara och som blir glada när de ser deras äldre leva upp, menar Martin Odd och fortsätter:

– Det är till och med så att efter kulturupplevelserna kan personalen minska mängden lugnande medicin.

Statliga kulturrådet, som fördelar stödet till kultur för äldre tycker att Halland går i bräschen och pytsade därför ut drygt tio procent av de 70 miljonerna till Halland 2011 till 2013.

Ordet kultur har tidigare saknats i kommunernas äldreomsorgsplaner men ska nu in. Och utbildning om kultur för äldre har också dragit igång:

– Vi har precis börjat utbilda blivande äldreomsorgschefer och blivande undersköterskor och har fått ett fantastiskt gensvar, säger Martin Odd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".