Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT
Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT

SMHI: Osäkert hur stormen rör sig

"Hoppas att medborgarna är förberedda"
2:26 min

Stormen Alexander ser ut att drabba stora delar av södra Sverige och väntas påverka infrastrukturen. Men hur mycket det kommer blåsa är fortfarande oklart. 

Lågtrycket som drar in över Sverige ser ut att ta en sydligare bana än förväntat.

– Vi ser att det finns risk för kraftigare vindar längre söderut, och den kraftigaste vindbanan ser ut att röra sig vidare mot Öland och Gotland. Men det är avhängigt på lågtryckets bana och fortfarande ganska osäkert, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Nu ligger en klass 2-varning över hela Skåne utom Österlen, Halland, Kronoberg, Öland och Gotland för stormbyar på runt 25 meter per sekund, och ovädret väntas få stora konsekvenser för infrastrukturen i de drabbade områdena.

Trafikverket kommer att ställa in tåg på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med sänkt hastighet.

Hela södra Sverige drabbas av ovädret, om än inte i lika hög grad som områdena där klass 2-varningen ligger. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar på 21 meter per sekund i större delen av Götaland.

Enligt SMHI drar stormen Alexander in över Sverige under en förhållandevis kort tid. Man tror att vindarna blåser som starkast vid 21-22-tiden på fredagskvällen för att sedan avta under natten mot lördagen.

– Stormen rör sig ganska fort förbi här, och framåt lördag morgon ligger lågtrycket mot Finland, säger Marcus Sjöstedt vid SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".