Nya önskas in till lärarutbildningen på Högskolan. foto: Göran Frost/P4 Halland
Nya önskas in till lärarutbildningen på Högskolan. foto: Göran Frost/P4 Halland

Nytt grepp för att lösa lärarbrist

Ny utbildning till na-lärare för att lösa akut kris
1:59 min

Med en ny, lite kortare utbildning hoppas Högskolan i Halmstad kunna minska den stora bristen på lärare i naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Samtidigt tror man att det blir en chans för människor med invandrarbakgrund som idag arbetar med annat än de är utbildade för, att få användning för sina kunskaper.

– Vi står inför en kris där vi inte lyckas rekrytera studenter till de långa lärarutbildningarna. Därför har vi funderat över andra vägar till att hitta lärare i naturvetenskap och teknik, och ett sådant här kortare program kan vara en sådan väg. Det säger Pernilla Nilsson, professor vid lärarutbildningen på Högskolan i Halmstad.

Högskolan vänder sig till alla som har examen inom något naturvetenskapligt eller tekniskt ämne, men inte är verksamma inom skolvärlden. Den nya utbildningen, på tre terminer, kompletterar ämneskunskaperna med de pedagogiska färdigheter som behövs för att bli lärare på högstadiet eller gymnasiet:

– Det kan vara civilingeniörer, det kan vara personer som arbetar som kemister eller biologer. Eller idag gör annat fast man har en bakgrund där man har läst dessa ämnena.

Nästa höst startar KPU som kursen heter: Kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan i Halmstad. Pernilla Nilsson tror att den skulle kunna vara något för de som idag arbetar med annat än de är utbildade till:

– Idag finns det många personer som har kommit hit från andra länder med har exemen i sådana här ämnen. Bara bland taxichaufförer vet jag många som har otroligt hög utbildning, och jag hoppas vi kan rekrytera några därifårn också, säger Pernilla Nilsson.

Mattias Rundberg vid lärarutbildningen är själv både högstadie och gymnasielärare. Han ser ett klart trumfkort i den nya utbildningen:

– Det råder brist på arbete i Sverige, men inte inom läraryrket! Här finns stora möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".