Det blåser längs kusten i Halland även på fredagen. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

SMHI: Sänkt varning för Halland

SMHI: Lågtrycket har fått en sydligare bana
0:49 min

SMHI talar nu om att stormen under fredagskvällen får en sydligare bana än man tidigare räknat med. Här kan du läsa mer om hur läget ser ut i Halland.

  • Prognosen. Det kommer att blåsa mest i sydligaste delarna av Halland, enligt Mats Andersson, meteorolog på SMHI.

    Men ovädret verkar ta en något sydligare bana än man från början trott. Därför beslutade SMHI vid 17-tiden att sänka varningen till en klass 1-varning.

    SMHI tror även att vindarna kan bli något svagare än man först räknade med.

  • Vattenståndet. Det blir en kraftig höjning av vattenståndet i södra Kattegatt. I Halmstads hamnar beräknas vattennivån sent ikväll vara 120 cm över den normala. Samma tid ligger man 1 meter över i Varberg och ca 90 cm över i Kungsbacka.

  • Elbolagen. Omkring 500 personer ingår i Eons beredskapsstyrka. Dessutom står 40 maskiner och tre helikoptrar redo att rycka ut i södra Sverige för att ta hand om eventuella strömavbrott när stormen har bedarrat, enligt Eon.

På Södra Hallands kraft säger elchef Håkan Nilsson att man utgår från att det blir full storm. I kväll har man fördubblat beredskapsstyrkan och bemannat växeln. De är där till 22 till 23 och tar emot felmeddelanden och gör omkopplingar. Sen under natten har man bara en liten styrka, och på grund av säkerheten för personalen kan man inte skicka ut någon med motorsåg förrän i morgon från klockan 7. Då är hela styrkan på plats igen.

  • Tågen. Krösatågen Halmstad-Värnamo är inställda mellan klockan 21 på fredagskvällen och till middagstid på lördag. På västkustbanan tror man att tågen ska gå, men det kan bli förseningar. Stängs Öresundsbron, som man gör vid 25 meter per sekund, kan det påverka Öresundstågen på hela sträckan.

  • Färjan. Stena Line ställde in två färjeavgångar med Stena Nautica mellan Grenå och Varberg i dag. Det handlar om avgången från Danmark till Sverige klockan 14.20. Och sedan returen tillbaka till Varberg klockan 19.45.

  • Hemtjänsten. Laholms kommun ser ut att bli värst drabbad och då vid 21-22-tiden på fredagskvällen. Där har hemtjänsten förberett sig för vad som komma kan genom att bland annat flytta några äldre personer från deras hem, berättar Jenny Andersson är chef för kommunens äldevård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".