Det omtvistade kodlåset. Foto: Marie Sjöberg/Sveriges Radio
Det omtvistade kodlåset. Foto: Marie Sjöberg/Sveriges Radio

Inlåsning av dementa – "låt kommunen besluta"

"De kan inte leva i verkligheten"
1:44 min

Vi måste kunna låsa in dementa när det krävs för säkerheten, säger ordföranden för Hemvårdsnämnden i Halmstad som nu vill att kommunerna själva ska få besluta i frågan.

Detta efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserat ett äldreboende i Halmstad för att ha låsta avdelningsdörrar som de boende inte själva kan öppna i kombination med för låg bemanning.

Ann-Charlott Mankell (M) är kritisk till Socialstyrelsens och IVO:s, i hennes tycke, ensidiga syn på inlåsning.

– De kan inte leva i verkligheten. Vi har ju boende som rymmer eller har lätt för att skada både sig och andra. Hade vi inte kunnat låsa då hade de kunnat skada både sig och andra och det tar Socialstyrelsen och IVO inte hänsyn till , säger Ann-Charlott Mankell.

Så kommunledningen stöttar de boende i kommunen som låser dörrar?

– Ja, det gör jag till hundra procent för det är ingen som låser för låsandets skull, säger Ann- Charlott Mankell. 

Många äldreboenden, privata såväl som kommunala, använder kodlås på avdelningsdörrar för att förhindra att dementa personer tar sig ut ensamma.

Men kodlås får, enligt Socialstyrelsen, bara användas om de boende själva kan öppna, alternativt att det ständigt finns personal i närheten som kan vara behjälplig.

Socialstyrelsen vill se en högre bemanning istället för lås enligt ett förslag till föreskrift som inom kort lämnas till regeringen. Men det löser inte problemet enligt Ann-Charlott Mankell.

– Vi har redan en god bemanning på de flesta håll och kan man inte använda lås på de ställen där det idag behövs så krävs en väldig massa mer personal och det är inte realistiskt, menar hon.

I stället föreslår Ann-Charlott Mankell att ansvaret för hur inlåsning hanteras på särskilda boenden ska delegeras till kommunerna.

– Ingen kommun vill missköta detta och hamna på "svarta listan". Jag tror att om man överlåter ansvaret åt kommunerna så blir det nog bäst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".