Avgaser från en bil. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Nej till Bacchus tillfart

Nej till Bacchus
1:32 min

Det blev ett blankt nej till att använda Kattegattvägen i Falkenberg som tillfart till det planerade bostadsomårdet i kvarteret Bacchus, gamla Vin- och sprit.

Mark- och miljödomstolen ger dom boende där som överklagat beslutet rätt och säger att det handlar om betydande störningar, främst i form av buller. Och som en konsekvens bör då också kommunens detaljplan upphävas menar domstolen.

Kommunens beslut att bygga bostäder på Bacchusområdet längst ut mot havet överklagades först till länsstyrelsen, som dock avslog överklagandena. Ärendet gick då vidare till mark- och miljödomstolen som alltså tycker tvärtom och menar att det handlar om störningar som är betydligt mer omfattande än vad det finns anledning att räkna med i ett villaområde från 50-talet.

Det skulle till exempel inte bli möjligt att sova med öppet fönster på övervåningen i villorna med de bullervärden som man räknar med. Och inte bara trafikbuller utan det handlar också om ökade utsläpp från trafiken och försämrad trafiksäkerhet säger domstolen.

Herman Fältström är moderat ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden och han tycker frågan är dubbelbottnad:

- För det första tycker jag det är väldigt angeläget att vi kan komma igång att bygga ute på Bacchus. Byggnaderna som står där är väldigt fula milt sagt.

Herman Fältström tycker att kommunen låst fast sig lite för mycket vid Kattegattvägen som enda tillfartsalternativ.

Nu bör man i samförstånd med de som bor längs Kattegattvägen pröva olika alternativ för att hitta en bra tillförsel till Bacchus, säger Herman Fältström, som har en viss förstålse för mark- och miljödomstolens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".