Annas grisar är innomhus i stor djupstrlöbädd med mycket halm. Dom har fri tillgång att gå ute varje dag. Foto: Privat
Annas grisar är innomhus i stor djupstrlöbädd med mycket halm. Dom har fri tillgång att gå ute varje dag. Foto: Privat
P4 Morgon

Vill att folk konsumerar ”glada julskinkor”

"Människor kommer alltid att äta kött"
6:06 min

Anna Pettersson är vegetarianen som kan tänka sig äta kött. Men bara från egna gården – där hon vet hur grisarna haft det.

Anna vill att vi diskuterar köttätandet mer – särskilt i juletider då konsumtionen går upp.

– Människor kommer alltid att äta kött och kommer inte sluta. Man måste börja tänka på vad man äter. Man kan inte äta en dansk fläskfilé och tro att djuren haft det bra, säger Anna Pettersson.

Hon har själv gått på lantbruksgymmnasie och studerat etik och moral när det kommer till djurhållning.

– Efter ett av studiebesöken på ett slakteri bestämde jag mig för att klara mig utan att äta kött. Alla skulle nog bli berörda, för det är jättekonstig miljö.

Efter skolan har hon fortsatt arbeta med grisar och kor. Och nu kan hon tänka sig att äta kött igen.

– Rent moraliskt hade jag kunnat äta mina grisar, men om jag gör det är en annan femma.

Men har inte grisarna det bra i Sverige generellt?

– Jämför man med andra länder, som Danmark och Tyskland, då är det tveklöst att svenska grisar har det bättre. Men var vill man sätta den lägsta gränsen?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Mer om P4 Morgon Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".