Australien, Martin Place, gisslandrama
1 av 3
Foto: TT
Tanja Dahlström från Ullared bor och arbetar i Sidney en liten bit från kaféet där gisslandramat utspelar sig. Foto: Privat
3 av 3
Tanja Dahlström från Ullared bor och arbetar i Sidney en liten bit från kaféet där gisslandramat utspelar sig. Foto: Privat

Tanja från Ullared om gisslandramat i Sydney

"Jag skulle egentligen varit där idag"
1:19 min

Australien skakas sedan klockan ett i natt svensk tid av ett gisslandrama. Ett tiotal personer hålls instängda på Lindt Chocolate Café i centrala Sydney av en ensam gärningsman och polisen utesluter inte terrordåd.

Larmet kom in till polisen vid 9.45-tiden på förmiddagen, lokal tid. Polisen har spärrat av området runt Market place där kaféet ligger. En del kontor i närheten har utrymts medan andra människor som finns i området uppmanas hålla sig inomhus. Sydneys operahus är avspärrat och alla föreställningar är inställda på måndagskvällen, skriver DN.se.

Tanja Dahlström från Ullared bor i Sidney en liten bit från det aktuella kafeet och hon säger att staden är märkbart påverkad av det drama som nu utspelar sig.

– Det är ingen trafik som går intill stan, det har varit väldigt lugnt. Det är ungefär som att hela staden tagit en paus, säger Tanja Dahlström. Allt är så tyst.

Gisslantagaren uppges ha rustat sig med fyra sprängladdningar, andra uppgifter gör gällande att han även har ett gevär. Två av bomberna ska finnas på kaféet, två på andra håll i finanskvarteren - kända som CBD - i Sydneys centrum, skriver TT.

– Jag skulle egentligen ha varit där idag och sökt efter jobb i just det området. En av de ställen jag skulle gått in på är just det här Lindt Café där allting är just nu, säger Tanja Dahlström. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att jag inte gick dit, men samtidigt så tänker man bara på de som är där inne och hur hemskt det måste vara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".