Majblommans färger 2012 är röd och vit. FOTO: Adam Ihse / Scanpix
Majblommans färger 2012 är röd och vit. FOTO: Adam Ihse / Scanpix

Majblomman startar julinsamling för barn

" Det är skrämmande att det ska behövas "
3:34 min

Trycket på hjälporganisationen Majblomman är i år så stort att man idag drar igång en snabbinsamling för att klara alla behov inför jul. 

 Majblommeföreningen i Laholm får in många ansökningar från föräldrar som behöver hjälp. Kassör Ella Persson läser upp hur en ansökan kan låta.

- Har barnen varannan vecka. Fick börja från noll när jag lämnade barnens pappa. Vi kämpar för att inte skilja oss från andra som har mera råd än vi, skriver en mamma berättar Ella Persson.

Enligt Ella Persson ber de flesta om varma vinterkläder o skor, om pengar till fritidsaktiviteter, cyklar och glasögon.

Ser ni ett ökat behov?

-Ja, till vardagliga saker. Sådant som man förutsätter redan finns i familjer, säger Ella Persson.  

Majblomman uppfanns av Kunsbackakvinna Beda Hallberg och såldes för första gången 1907 och pengarna går till barn och ungdomars behov. Blomman säljs på våren av skolbarn som själva får 10 procent av det de tjänar ihop.

Skolan får 10 procent som kommer alla skolbarn till del och drygt 40 procent går till moderorganisationen och 37 procent får den lokala majblommeföreningen behålla.

För Laholms stad betydde det runt 80 000 kronor i år - en summa som fördubblades av en lokal bank och det var tur eftersom pengarna annars hade varit slut nu. För behovet har ökat, något som Ella Persson tycker är en tråkig utveckling.

-Det är en skrämmande att det ska behövas den här hjälpen i Sverige idag. det verkar som om det finns en ny fattigdom, säger Ella Persson.

Bland de hjälpsökande finns många ensamstående med barn.

Organisationen Majblomman går från och med idag ut med en extra insamlingskampanj via de sociala medierna för att försöka få ihop mer pengar inför jul, eftersom även de centrala pengarna är slut.

- Vi har fått nödrop från många av våra 650 lokalföreningar, säger Lena Holm ,generalsekreterare för Majblomman till P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".