Död knubbsäl. Foto: Pia Norling
1 av 2
Död knubbsäl. Foto: Pia Norling
Susanne Viker är utredare av hotade och främmande arter på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV. Foto: HaV
2 av 2
Susanne Viker är utredare av hotade och främmande arter på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV. Foto: HaV

Fler döda sälar längs Västkusten än man trott

"Man har flugit över och sett att det saknas massa sälar"
1:49 min

3000 knubbsälar längs med de svenska och danska kusterna tros ha dött i år smittade av fågelinfluensaviruset. Istället för den tidigare uppskattningen på 700.

Susanne Viker, som är utredare för hotade och främmande arter på Havs- och Vattenmyndigheten, förklarar.

– Man har flugit över och tittat och sett att det saknas en massa sälar. Man har också sett att sälar sjunker, de flesta flyter ju inte i land. Det var ett problem i somras när man letade efter dem och försökte ta prover. Att man fick rapporter om en sjuk eller död flytande säl, så skyndade man sig dit, men den hann sjunka innan, säger Susanne Viker.

Det var i april i år som de första larmen om sjuka och döda sälar längs västkusten började komma in. Forskare från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm har tagit prover på de döda sälarna. 

I oktober räknade forskarna med att det rörde sig om totalt 700 döda djur både i Sverige och Danmark och att de flesta troligen dött av fågelinfluensaviruset. Men nu konstaterar man att det rör sig om 3.000 döda sälar och att säldöden verkar ha slagit hårdast här längs den södra delen av västkusten.

– Man har sett många sjuka och döda sälar i den södra delen av skärgården. Det är Göteborg och söderut bland annat Halland, säger Viker.

Havs- och vattenmyndigheten skjuter nu till en kvarts miljon kronor för att Naturhistoriska riksmuseet ska kunna få in fler prover på sjuka och döda sälar.

– Man vill undersöka närmare smittrisken, utbredning och vad som har hänt helt enkelt. Tyskland, Danmark och Sverige kommer tillsammans att göra någon sorts sammanställning av läget ganska snart, säger Susanne Viker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".