Skärmdump från Hypernet. Foto: Halmstad Kommun
1 av 4
Skärmdump från Hypernet. Foto: Halmstad Kommun
Charlotte Fredin är systemadministratör på Barn- och ungdomsförvaltningen och en av de som hållit projektet. Foto: Halmstad kommun
2 av 4
Charlotte Fredin är systemadministratör på Barn- och ungdomsförvaltningen och en av de som hållit projektet. Foto: Halmstad kommun
Foto: Halmstad Kommun
3 av 4
Foto: Halmstad Kommun
Från Halmstad kommuns hemsida. Foto: Halmstad kommun
4 av 4
Från Halmstad kommuns hemsida. Foto: Halmstad kommun

"Hypernet" ska ge snabbare förskolebesked i Halmstad

"Det blir ju snabbare beslut"
1:32 min

I januari nästa år lanserar Halmstad ett helt digitalt kö- och antagningssystem till kommunens förskolor. E-tjänsten innebär att det för första gången finns ett gemensamt kö- och antagningssystem för både de kommunala och de fristående förskolorna i kommunen.

Charlotte Fredin är systemadministratör på Barn- och ungdomsförvaltningen och hon säger att övergången från manuell hantering till digital kommer förändra handläggningstiden.

– Det blir ju snabbare beslut eftersom allt sker digitalt och vi kan enklare följa ärendena som föräldrarna lämnar in om sina önskemål. Vi samarbetar med de fristående så vi räknar med att föräldrar som lämnat in ett önskemål om annan skola ska få ett snabbt beslut på det, säger Charlotte Fredin.

Den 12:e januari nästa år lanseras den nya e-tjänsten "Hypernet". Syftet med den webbaserade portalen är att man som förälder ska hitta allt man undrar om förskola på en och samma plats och även att skapa en likvärdig hantering av kö och antagning oavsett om det är en friskola eller en kommunal. Vidare ska detta ge en bättre överblick och på så vis underlätta planeringen av verksamheten.

– Den stora förbättringen är ju att vårdnadshavare inte behöver springa in till Barn- och Elevenheten med sin ansökningsblankett, utan kan lugnt och stilla göra det hemma.

Idag så måste vårdnadshavaren skicka in eller lämna ansökningsblanketterna om förskoleplats till Barn- och elevenheten. Därefter rangordnas man efter vilket datum blanketten inkommit, vilket hittills lett till att om platserna inte räckt till så har man fått lotta bland ansökningarna som inkommit samma datum. Men så ska det inte vara längre.

– Man rangordnar inte längre efter datum, utan rangordningen sker efter barn i behov av särskilt stöd och därefter efter närhetsprincipen, säger Charlotte Fredin.

Närhetsprincipen betyder att ett barn ska erbjudas en plats på ett rimligt avstånd från hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".