En färsk gran barrar mindre, men vill inte ha socker eller whiskey enligt julgransodlarna. Foto: Susanne Ehlin /P4 Göteborg
En färsk gran barrar mindre, men vill inte ha socker eller whiskey enligt julgransodlarna. Foto: Susanne Ehlin /P4 Göteborg
Publiknätverket

Färsk gran barrar mindre

"Det bästa är barnens lyckliga ögon när de fått hugga sin egen gran"
6:39 min

Julgranen vill ha mycket vatten och helst inte stå varmt. Och hugger du den själv står den längre och barrar mindre. Det säger julgransodlarna Anne-Marie och Andreas Måttgård. 

För oss vanliga är julgranen något vi tänker på under en månad kring jul. Men för julgransodlarna är granarna på tapeten året om. De ska både klippas och skötas om för att växa som de ska. På Måttagårds julgransodling i Slöinge har man odlat granar sedan 1990 och arbetet pågår året om. 

– Det tar mellan fem och tolv år för en gran att bli klar att bli julgran, under den tiden är det viktigt att sköta om den så den växer fint och trivs, berättar Anne-Marie som startade julgransodlingen och driver den idag tillsammans med sina barn. 

På Måttagård märker man att många barnfamiljer kommer för att köpa gran. 

– Det är så härligt att se barnens ögon när de får hugga sin egen gran, berättar Anne-Marie. 

Enligt sonen Andreas Måttgård finns det många fördelar med att hugga sin egen gran. Bland annat är granarna utanför mataffärerna ofta torra från start då de inte fått vatten. 

– En gran fungerar ungefär som en snittblomma, den behöver ett färskt snitt för att kunna dra upp vatten. Hugger du granen själv vet du att den är färsk och sätter du den då i vatten direkt minskar du risken att den torkar och tappar barr, säger han. 

En gran kan dricka mellan två och tre liter vatten om dagen så det gäller att fylla på. Dessutom mår den inte bra av att flytta direkt in i huset. 

– Det bästa är om man kan ställa den med vatten om foten i ett uthus eller garage några dagar innan man tar in den i huset, då blir det ingen värmechock för den, berättar Anne-Marie. 

Att julgranen skulle stå längre med lite socker eller whiskey i sitt vatten, avfärdas av både Andreas och Anne-Marie, eller?

– Det viktigaste är vatten, mycket vatten, men vill man ge den socker eller whiskey så klart man kan göra det, säger Andreas med ett leende. 


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".