Kultingar under en värmelampa. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Kultingar under en värmelampa. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Bedövning kan betyda dyrare svenskt fläsk

"Grisbönderna vill komma igång"
1:40 min

Halländska grisbönder förbereder sig just nu för att möta de nya krav på bedövning som krävs om ett år för att kastrera smågrisar. 

 Enligt Erik Lindahl, besättningsveterinär och specialist på grisar, så är intresset för kastreringskurserna han håller i länet, stort.

- De flesta ser till att de går igenom kursen innan det är dax att införa bedövning, säger Erik Lindahl.

Vill lantbrukarna börja med detta direkt efter kursen eller väntar man till 2016?

- Mina vibbar säger att de vill köra igång på en gång, säger Erik Lindahl.

Smågrisar kastreras för att få bort den fräna galtlukten, d v s könsdoften från köttet.
I andra länder slaktas istället hangrisarna innan de blir könsmogna.  I vissa länder bryr man sig inte om att köttet luktar galt.

Från 2016 får smågrisar i Sverige inte kastreras utan bedövning. Idag får 100 000 smågrisar av totalt 1,3 miljoner bedövning vid operationen, enligt Jordbruksverket , trots att grisbönder får bidrag på knappt 5 kronor per gris för sina extrakostnader.

Och det mullras inom grisnäringen om att Sverige går före EU som enbart har aviserat en avsikt att införa bedövningskrav 2018.

- Om vi går allt för långt före och inför detta på en frihandelsmarknad så kan vi bli utkonkurrerade. Då kan det totala djurskyddet bli sämre då det importeras griskött som är uppfött under långt sämre förhållanden än vad vi har i Sverige. Då har Sverige tagit en merkostnad som man inte har tagit utomlands.

Vet konsumenterna om det?

- Jag hoppas det men det kan vi inte alltid veta, säger Erik Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".