Pendelparkeringen vid stationen i Åsa. Foto: Sveriges Radio
Pendelparkeringen vid stationen i Åsa nattetid. Foto: Sveriges Radio

Ödslig parkering lockar till brott

"Så länge det finns bilar och bensin finns det såna som vill ha det"
1:27 min

Flera bilar som stått parkerade under nätter eller sena kvällar på pendelparkeringen vid stationen i Åsa har utsatts för sabotage. Senast tömdes tre bilar på bensin.

Pendelparkeringen vid tågstationen i Åsa är så populär att det är svårt att hitta parkeringsplats. Men det gäller att inte lämna bilen sena kvällar eller över natten, för lika populär som den är är den också ödslig och brottsutsatt. Härom natten utsattes minst tre bilar av sabotage.

– Det kommer att hända flera flera gånger till, så länge det finns bilar och bensin så finns det såna som vill ha det, säger Håkan Lindström på Motorkompaniet som fick bärga två av bilarna.

Stationen i Åsa ligger en kilometer öster om centrum, ensligt. På kvällen är här ett tiotal bilar kvar på parkeringen en stund innan sista tåget för dagen kommer in från Göteborg för att gå vidare söderut.

Nu senast var det under natten som tre bilar här på pendelparkeringen saboterades. Håkan Lindström bärgade dem till verkstan.

– Vi hämtade två bilar som de hade borrat hål i tanken på, där bensinen har läckt ut och en fick jag reda på som också har gått sönder i tanken. Så det är tre bilar totalt den här gången, säger han.

Och det här med att tömma bilar på bensin är alldeles för lätt enligt Håkan Lindström.

– De tar en vass kniv, plasttank i dagens läge, vrider runt, sen rinner bensinen ut i en liten dunk.

Kan man göra något för att skydda sig mot det här?

– Inte ställa bilen på parkeringen.

Tidigare har även stationen utsatts för sabotage i form av glaskross och det är inte heller första gången bilar på pendelparkeringen utsätts för skadegörelse.

– För ett tag sen var det ju lampor på en bil och rutor på en anna bil. Vi har hört om sånt här flera gånger, säger bilmekanikern Håkan Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".