Annelie Hagberg från Varbergs kvinnojour bland bilder som ska bli utställningen Dödsorsak: Kvinna. Foto: Sveriges Radio
Annelie Hagberg från Varbergs kvinnojour bland bilder som ska bli utställningen Dödsorsak: Kvinna. Foto: Sveriges Radio

Våldsutsatta kvinnor ställs ut i Varberg

"Våldet är lika stigmatiserande över hela världen"
2:08 min

Utställningen Dödsorsak: Kvinna har nått Varberg. Bakom utställningen lokalt står Varbergs kvinnojour.

Varbergs kvinnojour har precis tagit över utställningen från Borås. Annelie Hagberg på kvinnojouren i Varberg tror att utställningen, som egentligen är en journalistisk granskning lokalt, kan föra med sig något.

– Dels kan det leda till ett större intresse lokalt för kvinnofrågor, det leder kanske till en ökad förståelse för strukturer som finns bakom våld och kanske kan öka medvetenheten bland folk och viljan att bemöta de här frågorna, säger hon.

Det är ett tiotal bilder om våldsutsatta kvinnor från Sverige och nio andra länder som just nu hänger på andra våningen på kulturhuset Komedianten i Varberg.

– Om man är rädd för att komma hit för att det ska vara mycket obehagliga bilder så är det inte så. Det är inte bara en massa obehagliga bilder som är svåra att bemöta och förklara, säger Annelie Hagberg medan hon visar fotografierna på överlevare, skadade men också familjer och människor som kämpar för förändring.

– Jag berörs oerhört mycket av bilden på två kvinnor som skrattar, för vi får inte glömma bort att det också finns hopp också, säger hon.

Det här är Cause of Death Woman, på svenska Dödsorsak: Kvinna, en journalistisk granskning som Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund har gjort för att belysa att våld mot kvinnor finns i alla länder och att det visar på ett strukturellt problem. Och det är därför den platsar lika bra här i Varberg som på konferensen Women Against Violence Europe där den först presenterades, enligt Anneli Hagberg.

– Vi tycker att det är centralt att koppla våldet mot kvinnor som finns i världen, att det ser likadant ut, att det är lika traumatiskt och stigmatiserande i alla länder i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".