Gabi Morad, Emmie Melin och deras baby. Foto: Muhamed Ferhatovic /SR Halland
Gabi Morad, Emmie Melin och deras baby. Foto: Muhamed Ferhatovic /Sveriges Radio

Deras kärlek har överlevt fördomarna

"Kränkande och taskiga kommentarer"
2:52 min

"De har ifrågasatt vårt förhållande." Gabi Morad och Emmie Melin har varit tillsammans länge, men i början var det inte lätt. Som tusentals andra ungdomar möttes deras kärlek av fördomar.

Känner du igen Gabi och Emmies situation? Kommentera gärna artikeln eller mejla muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se.

Gabi Morad berättar att familj och vänner sa åt honom att inte vara med Emmie för att de ansåg att "svenska tjejer har lätt för att skilja sig" och Emmie fick höra att "invandrarkillar slår sina flickvänner". Många gånger har just fördomarna riskerat att förstöra deras relation.

I maj 2014 skärpte regeringen bestämmelserna kring tvångsäktenskap. Men fortfarande finns det många unga som på grund av föräldrarnas åsikter kring etnicitet eller religion inte får eller vågar välja egen partner.

– Jag har stött på kommentarer från svenskar som ifrågasatt vårat förhållande. De kunde fråga "varför är du med en invandrare? säger Emmie Melin.

De känner många som på grund av familjen inte vågar påbörja en relation med någon som är av annan religion eller kultur.

Enligt en rapport från ungdomsstyrelsen är det omkring 70 000 unga i Sverige inte får välja egen partner.

– Det fanns tillfällen då tjejer med syrianskt ursprung kom med kränkande och taskiga kommentarer mot mig. Jag kände mig påhoppad. Jag minns att jag kunde gå hem och gråta för att jag kände mig så utsatt. Alla kommentarer var riktade mot mig för att jag var svensk, berättar Emmie Melin.

Gabi Morad och Emmie Melin har varit tillsammans i 14 år och för två år sedan gifte de och har nu ett barn tillsammans. Bröllopsfest var en vändpunkt.

-- Man såg hur folk bjöd på sig själva. Svenskar dansade mer än syrianer till syriansk musik. Det var helt underbart att se och då insåg vi att människor kan förändras eftersom de har en godhet inom sig. De måste bara få träffa andra personer med annan kultur för att på så sätt förstå och acceptera varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".