Misstänkt sexbrott mot nioåring – trots tidigare övergrepp

2:10 min

Mannen var redan misstänkt för sexövergrepp mot en tonårstjej. Han flyttades då till ett annat asylboende. Där misstänks han ha försökt att våldta en nioårig flicka.

En man i 40-års åldern häktades i dag på sannolika skäl för försök till våldtäkt på en nioårig flicka på Migrationsverkets asylboende utanför Varberg.

Mannen blev nyligen förflyttad av Migrationsverket från ett annat asylboende eftersom han sexuellt ofredat en 15-årig flicka.

– Kanske borde man sett litegrann på hur det här beteendet var i den förra förhandlingen, att det här var en man som mycket väl kunde återfalla i brott, säger Ingela Svensson är kammaråklagare på åklagarkammaren i Halmstad.

I dag kom domen som förklarade mannen skyldig till att ha ofredat en flicka sexuellt, en tonåring som bodde på samma asylboende som han själv gjorde. Han har enligt domen trängt sig in i ett rum där flickan bor tillsammans med sin syster, knuffat ner henne och sagt att han ville ha sex. Hon lyckades ta sig undan.

Han har också hotat den andra flickan att han ska ta livet av henne och han har hänsynslöst följt efter dem och ofredat dem.

Efter att det här hände fick flickornas gode man migrationsverket att flytta på mannen till ett annat boende. I dag häktades han eftersom han där ska ha försökt få en nioårig flicka att kyssa hans penis. Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt.

– Så här i efterhand kan man ju säga att det här inte var något bra beslut, säger Ingela Svensson, kammaråklagare.

– Vi som jobbar med de här brotten kan se att människor som har svårt att behärska sina impulser kan ofta ge sig på vad som helst.

Har Migrationsverket något ansvar?

– I efterhand kan man säga att det inte var lämpligt att placera honom där, men det är ställa lite för höga krav på Migrationsverket för det är ju inte det som de sysslar med.

Vi har sökt Migrationsverket för en kommentar, och de har meddelat att de återkommer efter att ha satt sig in i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista