En man har häktats misstänkt för att ha planerat ett mord i slutet av okotober i år. Foto: Jonna Burén/Sverigs Radio
Foto: Jonna Burén/Sverigs Radio

Åklagare missnöjd med dom om sexbrott

"Sexbrott är något helt annat"
2:03 min

Kammaråklagare Ingela Svensson är missnöjd med domen mot en man som fick samhällstjänst för att ha sexofredat en 15-årig flicka och dödshotat hennes syster på ett asylboende.

Några timmar efter att domen fallit häktades mannen, som är 40-årsåldern, för ett våldtäktsförsök mot en nioårig flicka på ett annat asylboende.

Kammaråklagare Ingela Svensson är tveksam till om samhällstjänst är rätt straff för någon som gjort sig skyldig till sexbrott.

 – Nu är det min personliga åsikt - men jag tycker inte att samhällstjänst har något med sexbrott att göra. Samhällstjänst är till för att, utan fängelse, återställa balansen i det som man har skadat samhället.

Ingela Svensson nämner lindriga krogslagsmål och mindre stölder som brott där samhällstjänst är en relevant påföljd.

 – Sexbrott är något helt annat.

Men lagmannen Helena von Braun från Halmstad tingsrätt försvarar domen. Hon menar att tingsrätten såg allvarligt på mannens aggressiva närmanden mot de två systrarna på asylboendet.

I domen står det att straffet hade blivit två månaders fängelse om det hade varit aktuellt att döma till fängelse.

I stället valde rätten att döma mannen till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst trots att han aldrig kom när Kriminalvården kallade till möte. Därför fanns det heller inte något yttrande från Kriminalvården om vilket straff som skulle vara mest lämpligt.

 – Jag tycker inte det är bra. Man får ett mycket bättre underlag för att göra en riktig påföljdsbedömning om de misstänkta går till Kriminalvården och man får en ordentlig utredning därifrån, säger Helena von Braun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".