Kvinnliga doktorander upplever diskriminering

"Det ska vara noll i den kolumnen"
3:04 min

Högskolan i Halmstad ska undersöka varför en del av de kvinnliga doktoranderna upplevt sig diskriminerade.

25 av de 41 kvinnliga doktoranderna svarade på årets doktorandbarometer och en fjärdedel av de säger att de upplevt sig diskriminerade. Det här ska man nu ta reda på mer om säger Pernilla Nilsson, som är vicerektor:

– Även om det inte rör sig om så många individer, det är sex personer, så är detta allvarligt. Det ska noll på de där siffrorna!

Direkt efter årsskiftet så ska Högskolan intervjua samtliga kvinnliga doktorander för att få en bild av varför man känner sig diskriminerad.

– Doktoranderna är så viktiga för oss, och det blir en chans för oss att få en djupare bild av hur det är att vara doktorand här hos oss.

72 procent av de kvinnliga doktoranderna har dessutom uppgett att de känner press och stress. Motsvarande siffra för de manliga doktoranderna är 47 procent.

– Generellt i dag är att yngre kvinnor upplever mer stress i skolan än pojkarna, och att så pass många kvinnliga doktorander känner sig stressade är inte bra. Många undervisar också, och det är viktigt att vi nu kan ta reda på om man tycker att man har för mycket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".