Kvinna tränar med hantlar på gym. Foto: Patrick Sörquist/TT
Överviktiga barn och ungdomar får gratis träning för att gå ner i vikt. Foto: Patrick Sörquist/

Ungdomar tappar vikt i lyckat projekt

Överviktiga barn tappar vikt i träningsprojekt
2:19 min

Ett projekt som Friskis och Svettis i Halmstad driver med pengar från Halmstad kommun har fått överviktiga barn och ungdomar i Halmstad att börja träna och gå ner i vikt.

Projektet Träning för alla drivs tillsammans med dietisten Tina Jönsson och Friskis och Svettis i Halmstad, målet är att överviktiga barn ska finna glädje i att träna och genom träning tappa vikt. En av deltagarna är Samuel Koch som precis avslutat dagens pass.

– Alltså det är väldigt ansträngande, säger han.

Är det kul?

– Jag är ju inte här för nöjets skull, utan för träningen i sig.

Närmare 20 ungdomar kämpade sig den här dagen igenom ett pass med djupa knäböj, sitt ups och många heja rop.

För drygt ett år sen drog Friskis och Svettis tillsammans med dietisten Tina Jönsson igång projektet Träning för alla med hjälp av öronmärkta projektpengar från Halmstad kommun.

– Om man tittar till de pengar vi har fått för det här projektet är det hälften av vad en fetmaoperation kostar idag. Om man då ser till de komplikationer som man riskerar så tycker jag att man får mycket för pengarna här, säger dietisten Tina Jönsson.

Hur har det gått?

– Det har gått bra. Sista året har ungefär 25 ungdomar kommit regelbundet, 10 stycken har kommit då och då. Av dessa är det 15 stycken som har sänkt sitt BMI med minst två enheter, fem, sex har nått normalBMI och vi har några som har följt sin kurva.

Med hjälp av måttet BMI, Body Mass Index, går det att utifrån längd och vikt beräkna eventuell övervikt. Och det är ju därför alla är här på Träning för alla, på grund av övervikt. Här tränar deltagarna tillsammans utan krav på prestation och utan att andra är med och med extra peppande ledare. Och för projektdeltagarna Sofie Hansson och Samuel Koch har det träningarna resultat.

– När jag började här orkade jag mycket mindre, nu orkar jag nästan hela lektionen, säger Samuel Koch.

Vad är målet med träningen?

– Att man ska må bättre, få bättre stabilitet och få bra kondition, säger Sofie Hansson.

Har du nått dit?

– Ja, det har jag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".