Barn tävlar i löpning. Foto: Ulla Öhman
Att bli bortvald eller utvald kan få barn att tappa motivationen för sin idrott. Foto:Ulla Öhman/Sveriges Radio

Jakten på vinst slår ut idrottande barn

"Unga tjejer och killar får sitta på bänken"
2:12 min

Den ökade jakten på pokaler, cupvinster och guldmedaljer inom barn- och ungdomsidrott är enligt Riksidrottsförbundet en av anledningarna till den dränering av barn och ungdomar som sker inom idrottsrörelsen.

Vad har du för erfarenheter av att bänka eller att bli #bänkad? Kommentera här eller delta i diskussionerna på våra sociala medier!

Riksidrottsförbundets siffror visar att allt fler barn och unga som håller på med idrott inom det traditionella föreningslivet slutar eller slås ut från sin idrott. I Halland var deltagartillfällena en tiondel färre år 2013 jämfört med år 2004.

Mattias Muskovic är 18 år och har liksom många andra slutat idrotta i den traditionella föreningsformen. Han har hållit på med fotboll, men har lämnat det och har heller ingen tanke om att börja idrotta på det sättet igen.

– Jag är inte den typen av träningsmänniska riktigt. Jag tror man måste vara mer motiverad och orka mer än jag gör, säger han.

Allas rätt att vara med är en hörnsten i svensk idrotts värdegrund. För barn- och ungdomsidrott har Riksidrottsförbundet satt upp riktlinjer som alla föreningar bör följa.

Bland annat ska all idrott bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv, idrott ska vara lekfull, allsidig och bygga på barnens egna behov och förutsättningar. Tävling ska vara en del av leken som alla ska få vara med på så mycket som möjligt.

Men riktigt så ser det inte ut när Sveriges Radio pratar med idrottsrörelsens deltagare och avhoppare, inte heller enligt Riksidrottsförbundet.

– Det har varit ett väldigt fyrkantigt system. Det handlar om att gå upp i serier och att försöka ta ut det bästa laget för att vinna och så vidare. Det har varit för mycket fokus på det, vilket gör att unga tjejer och killar får sitta på bänken, säger Robert Larsson är verksamhetschef på förbundet.

Mattias Muskovic från Halmstad kände att han inte riktigt passade in i fotbollsföreningen, så han lade av. Nu tränar han två gånger i veckan genom ett projekt som Friskis och Svettis har. För här ligger fokus på andra saker, säger han.

– Här är det nog att man får träna och göra det bästa man kan utifrån sin egen förmåga,

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att antal deltagartillfällen här i Halland minskat med en tiondel på tio år. Och förbundet lyfter fram flera olika orsaker, bland annat att gruppen barn- och unga är mindre i dag, att färre har råd att träna eftersom det kostar mer och så selekteringen; att bänkas, att väljas bort och att inte få vara med på samma villkor som alla andra. Forskaren Tomas Peterson vid Malmö Högskola kommenterar bänkningen: 

– Det är alldeles för vanligt, det räcker ju att ett enda barn blir utsatt för det så är det fel ju. Men det handlar inte om ett enda barn, det handlar ju om väldigt många, säger Tomas Peterson som är idrottsforskare på Malmö Högskola.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".