My Djurberg tipsade om annorlunda julmat, som grönkålschips. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
My Djurberg tipsade om annorlunda julmat, som grönkålschips. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland

Återbruk och nytänk på julbordet

Grönkålschips och saffransinlagda zuchini. Det var lite av nytänket som My Djurberg från Söderfamiljen bjöd på när hon besökte studion idag. Och så försökte vi reda ut hur man tillagar den perfekta grönkålen. 

Diskussionen om hur man lagar den perfekta grönkålen har pågått ett tag, åtminstone på P4 Hallands redaktion. Någon säger att det ska vara skinkspad, någon annan att det ska vara råsocker, en tredje vill ha sirap. Men hur gör My Djurberg som driver Söderfamiljen?

– Det är egentligen busenkelt. Man repar av de fina delen av bladen i lagom stora bitar. Sedan steker man dem i en rejäl klick smör så de mjuknar något. Därefter brukar jag hälla på lite sirap, jag tar ljus sirap och tillsätter grönsaksbuljong. Använder man tärningar brukar jag ta en tärning per fyra personer ungefär. Sedan på med grädde och lite malen svartpeppar. Därefter mixar jag det lite med en mixer, bara lite för att få ihop grönkålen med grädden. Det blir supergott, säger My Djurberg. 

My Djurberg är en sann grönkålsälskare, mycket av det hon lagar innehåller grönkål. Till studion har hon också tagit med sig grönkålschips. 

– Det går fort och är enkelt. Man kan göra chips av nästan allt, men grönkålschipsen blir väldigt goda, säger hon. 

Och de verkar inte speciellt svåra att göra heller för den som vill prova. Små bitar av den fina delen på kålen repas av och läggs på en plåt, strö över havssalt och olivolja och så in i ugnen på 130 grader i en kvart. 

– Sedan kan man lägga dem på papper så de torkar upp lite och inte är så flottiga, avslutar My. 

Hon gör också slag för den inlagda maten. 

– Det går att lägga in nästan allting, det blir jättegott och kan användas som alternativ till mycket annat på julbordet, berättar My. 

Enligt My Djurberg har trenden med inläggning gått lite förlorad men borde väckas till liv igen. Med sig till studion har hon inlagda äpplen. 

– Jag har tagit ättika, socker och vatten, lagt i bitar Ingrid-Marie-äpple och lite rödbetor. Blir väldigt fräscht och syrligt till exempel skinkan, tipsar My Djurberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".