Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell/TT
1 av 2
Detaljstyrningen från regeringen ska minska så att Arbetsförmedlingens personal får större frihet i sitt arbete. Foto: Yvonne Åsell/TT
Arbetsförmedlingens Eva Lindh-Pernheim är marknadsområdeschef för Göteborg / Halland. Foto: Arbetsförmedlingen
2 av 2
Arbetsförmedlingens Eva Lindh-Pernheim är marknadsområdeschef för Göteborg / Halland. Foto: Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlarna ska få friare tyglar

I dag har regeringen fattat beslut om hur Arbetsförmedlingen ska jobba framöver. Bland annat ska detaljstyrningen minska och uppdraget att matcha arbetssökande med lediga jobb ska bli tydligare.

Och det är positivt, säger Arbetsförmedlingens Eva Lindh-Pernheim som är marknadsområdeschef för Göteborg Halland.

– Det låter spännande! Dessutom tycker jag det känns skönt att matchningen är i fokus. Framför allt att vårat grunduppdrag blir så tydligt framhävt i regleringsbrevet känns bra. 

Uppdraget till Arbetsförmedlingen finns samlat i det regleringsbrev för 2015 som regeringen beslutar om i dag och som Ekot har tagit del av. Där står att regeringen idag beslutar att Arbetsförmedlingen ska få fyra mål att arbeta med nästa år. Det är matchning, ungdomsarbetslöshet, långtidsarbetslöshet och etablering av nyanlända på arbetsmarknaden.

Kommer det här innebära att fler personer får jobb?

– Om vi får ännu fler upparbetade kontakter med arbetsgivare än vad vi har idag, så hoppas jag ju givetvis att det ska leda till att fler ska komma ut i arbete än tidigare, säger Eva Lindh-Pernheim.

Steg för steg har regelverket, rapporteringshysterin och detaljstyrningen under åren gjort det allt svårare för arbetsförmedlarna att utföra sitt jobb. Men det nya regleringsbrevet har minskat till en tredjedel jämfört med förra årets uppdrag, vilket Eva Lindh-Pernheim tror ska förenkla arbetet för personalen.

– Förhoppningsvis blir arbetet lättare och att man kan vara mer professionell i mötet. Inte ta hänsyn till så många olika förutsättningar i mötet, säger hon.

– Vi kan ägna oss åt grunduppdraget, det vill säga: vad har du med dig för kompetenser? Vad har du för erfarenheter? Vilka jobb söker du? Och sedan börja arbeta med att matcha ihop med ett ledigt jobb, säger Eva Lindh-Pernheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".