Träd har välts över huset.
Det här är ett av de hus som förstördes av tsunamin år 2004. Foto: TT.

Frida och Sofie miste sina föräldrar i tsunamin

Det är tio år sedan tsunamin svepte in över delar av Sydostasien. Det är också tio år sen systrarna Frida och Sofie Isaksson från Falkenberg kom hem från Thailand utan sina föräldrar. Ann-Christin Modé Isaksson och Sven-Anders Isaksson överlevde inte tsunamin.

Längre ner hittar du en längre intervju med Frida och Sofie Isaksson.

– Mamma och pappa höll på att renovera köket och mamma tyckte att det skulle bli kul att komma hem och bli färdig. Pappa la sig med armarna bakom nacken och sa "så gött vi har haft det", säger Sofie Isaksson och berättar om det sista som hände den dagen för tio år sedan när tsunamin tog hennes och systern Fridas föräldrars liv.

Strax före halv elva på förmiddagen 26 december 2004 når tsunamin flera thailändska turistorter efter att ha drabbat Indonesien och senare också Sri Lanka, Indien, Maldiverna och Seychellerna hårt. Familjen från Falkenberg befann sig på stranden på Phi Phi utanför Phuket. Det här skulle, för dem, vara sista dagen på en tre veckor lång resa.

– Det var ett sånt dån när vattnet slog, det går inte att beskriva det ljudet som kom liksom, säger Frida Isaksson.

Sofie och Frida och deras sambos lyckades hitta varandra. Men tsunamin tog över 184 000 människors liv. Ann-Christin Modé Isaksson och Sven-Anders Isaksson, Frida och Sofies föräldrar, var två av dem.

När förstod ni att era föräldrar var borta?

– Det befarade vi hela tiden. För det första så tänkte man att inte en enda människa som hamnat i vattnet kan ha överlevt, men sen när fler och fler överlevande kom upp ur vattnet så tänkte man att de kanske också gjorde det. Men ju längre tiden gick desto mer befarade vi det, säger Sofie Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".