Fredrik Lagerström visar upp ett av sovrummen på nattcaféet. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Fredrik Lagerström visar upp ett av sovrummen på nattcaféet. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Fler sovplatser på nattcaféet 2015

"Fokus är bostadslösa Halmstadsbor"
1:48 min

Nattcaféet i Halmstad får nu sex nya sängplatser för hemlösa gäster och det finns planer på att ha öppet alla dagar i veckan. 

Fredrik Lagerström är samordnare på Nattcaféet för hemlösa som drivs av Halmstads kristna råd.

– Just nu har vi fyra förmiddagar och fem nätter i veckan, amibitionen är att ha öppet alla dagar i veckan. Men vi kommer behöva fler frivilliga för att det ska fungera väl.

Nattcaféet har funnits i över tio år i Halmstad och har under lång tid förflyttat sin verksamhet från olika kyrksalar till caféer. Men nyligen fick Nattcaféet en egen lokal i ett bostadshus.

Det ändrade förutsättningarna, berättar Fredrik Lagerström. Nu kan de hjälpa många fler hemlösa med sovplats och frukost samtidigt som verksamheten byggs ut.

Han berättar att över 70 hemlösa besöker caféet varje månad för att äta eller sova. En del av dem har varit migranter från EU men caféet har nu valt att begränsa antalet sovplatser för dem.

– Vi har under lång tid haft EU-migranter som varit här och ätit och sovit hos oss. Men till slut blev det för många och vi begränsade antalet bäddar till tre stycken då vårat fokus är våra bostadslösa Halmstadsbor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".