Kent Arne Andersson, centerpartist och ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Laholms kommun. Foto Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Kent Arne Andersson, centerpartist och ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Laholms kommun. Foto Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Elever i Laholm mest nöjda med skolan

"Det är glädjande"
1:34 min

Av länets femteklassare är eleverna i Laholm de som är mest nöjda med sin skola. Det visar en färsk rapport från SKL. Mindre nöjda är kommunens elever i årskurs åtta.

– Det som drar ner åttornas betyg är hur det är i klassrummen. Man är inte nöjd med undervisningen. Men elever i årskurs fem är det. När femmorna kommer till åttan så kanske även åttornas statistik förbättras, säger Kent Arne Andersson, centerpartist och ordförande i barn och ungdomsnämnden i Laholm.

Sveriges största elevenkät görs av SKL och visar hur väl landets skolor och kommuner lyckats med sitt värdegrundsarbete. Eleverna fick sju olika frågor som de skulle svara på, som till exempel om man upplever att skolarbetet gör eleven nyfiken och villig att lära mer. Det är en fråga som majoriteten av Laholms femteklassare svarade ja på: Men åttorna i kommunen svarade nej på frågan. Mest missnöjda femte och åttondeklassare i länet finns i Hylte kommun. Av totalt 193 kommuner hamnar Hylte bland de sista i båda årskurserna. Kent Arne Andersson ser Laholms placering på SKL:s lista som en julklapp.

– Det är glädjande att vi är så långt framme med det arbete som vi lagt ner på vår skola och jag ser placeringen på SKL:s lista som en julklapp, avslutar Kent Arne Andersson (C).

Hallands kommuner i SKL:s ranking.

                    År 5   år 8

Kungsbacka    142   100

Hylte              184   190

Falkenberg       87   112 

Halmstad         52     23

Laholm            15     36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".