Erlingsson: "Viktigt för Torup"

"Det är bara att glädjas åt beskedet"
1:36 min

– En riktigt julklapp. Det säger Henrik Erlingsson, kommunråd i Hylte om beskedet att Berendsens tvätt i Torup i den omgjorda upphandlingen av regionens tvätt tagit hem kontraktet.

Igår, tisdag kom besked om att Region Halland ska fortsätta att tvätta sin tvätt i Torup.

– Gott, var första tanken. Det är ett viktigt beslut för Torup. Dels för att det är 51 personer som arbetar där, dels för att det är en kvinnodominerad arbetsplats och det har vi inte många i kommunen, säger Henrik Erlingsson, centerpartistiskt kommunråd i Hylte.

I somras, i den första upphandlingen, gick kontraktet på Region Hallands tvättverksamhet till ett Örebroföretag.  Berendsen sa då att det var tveksamt om det skulle gå att behålla tvätten i Torup.

Inte minst Hylte kommun reagerade och tyckte att Region Halland gjorde kommunen en riktigt björntjänst. Sen överklagade Berendsen, Förvaltningsrätten gav företaget rätt - fast egentligen på en avtalsteknisk detalj.

Och nu när den nya upphandlingen är klar så har Region Halland vägt in några nya faktorer - förutom att det inte är känt hur Berendsens nya bud ser ut - och låter toruptvätten ta hand om tvätten de närmaste fyra åren.

– Vi har från kommunen planerade satsningar för samhället Torup, och även i det perspektivet är det här väldigt, väldigt bra.

Regionens nya upphandlingsbeslut kan överklagas, men Henrik Erlingsson vill ändå vara glad idag.

– Man kan ha farhågor för ett överklagande eller för vad som händer om fyra år, men det går inte att leva så. Det gäller att glädjas när man har chansen!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".