Jonny Ljungberg tomtar i Varberg.
Jonny Ljungberg tomtar i Varberg. Foto: Sveriges Radio

Tomten Jonny säljer sig i Varberg på julafton

"Tacksamma, glada och nyfikna barn"
1:44 min

Jonny Ljungberg i Varberg har fullt upp. Han har sålt sig själv som jultomte på auktion och pengarna går till Barncancerfonden.

Han har ett fullspäckat schema och startade tidigt på julaftons morgon. 

 –  Det har varit tre olika familjer med väldigt tacksamma, glada och nyfikna barn. Det var väl en liten kille som var lite tveksam i början men som kom fram när jag skulle gå därifrån, säger han.

Jonny Ljungberg har med sitt tomteri dragit in 11.500 kronor till Barncancerfonden.  På julafton ränner han mellan familjer klädd i rött med vitsprayat skägg och med säcken över axeln.

Engagemanget  har sin grund i projektet Team Rynkeby som är ett nordiskt välgörenhetscykelteam som varje år cyklar till Paris för att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer.

– Så jag drog det lite vidare och kör på julafton också.

Hur är det att springa runt så här på julafton?

– Det är fantastiskt. Det är massa förväntansfulla barn som är smått nervösa men väldigt tacksamma, säger Jonny Ljungberg och visar upp sitt vita spraymålade skägg.

Är det någon som har dragit dig i skägget?

– Ja, det är det. De tror inte att det är riktigt, men sen när de har dragit i det så inser de att det inte går att dra av.

Du har sålt dig på auktion, gick det som du ville?

– Ja, huvudsaken var att alla tider gick åt. Och det gjorde de, säger Jonny Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".