Allt fler butiker kampanjar tidigare inför mellandagsrean. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Allt fler butiker kampanjar tidigare inför mellandagsrean. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Julrean har redan tjuvstartat

"Blivit lite av en jultradition"
1:35 min

Mellandagsrean har blivit juldagsrea. Fler butiker än tidigare börjar enligt branschorganisationen Svensk Handel att ha realisation direkt efter julaftonen. Redan tidigt på morgonen köade kunder för att handla på hos Elgiganten.

– Jag försöker köpa de erbjudanden de har. Mellandagsrean har blivit lite av en jultradition. Själv kommer jag inte gå på fler mellandagsreor, säger Niklas Streyer en av kunderna.

En tredjedel av butikskedjorna som Svensk Handel pratat med har sagt att de startar sina kampanjer tidigare än för fem år sedan. En förklaring enligt branschorganisationen är en stark prispress och allt tuffare konkurrens i elektronik- och sportbranschen, men också att allt fler handlar via internet vilket tvingat fram en tidigare julhandel.

En annan som var ute tidigt på juldagsmorgonen och köade för att komma in i butiken var kunden Johan.

– Det är första gången jag är så tidig. Såg en del varor som jag  tyckte var billiga. Det var nog kö förra året också. Det är bra med mellandagsrean. Kanske vissa har dåligt med pengar och kan köpa billigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".