Lamija Sljivo, ordförande för den Bosnisk-muslimska föreningen i Halmstad. Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Lamija Sljivo, ordförande för den Bosnisk-muslimska föreningen i Halmstad. Foto: M Ferhatovic/ Sveriges Radio.

Moskébrand oroar muslimsk förening

"De som känner hat kanske blir triggade"
1:54 min

Branden i Eskilstuna kan vara den tolfte attacken mot en moské i Sverige i år, enligt tidningen Expo. Lamija Sljivo, ordförande för den bosnisk muslimska ungdomsföreningen i Halmstad känner en viss oro.

– De som känner hat mot islam kanske blir triggade av den handlingen och kanske vill göra sådant här i vår stad med förhoppningen att eventuellt också komma undan med det, säger Lamija Sljivo, ordförande för bosniska ungdomsföreningen i Halmstad.

Hur orolig är du för att någonting sådant ska hända här i Halmstad?

– Jag har inte varit orolig hittills i alla fall då vi inte känt av någon hotbild. Men det är klart desto mer man hör om attacker mot moskéer och desto oftare attackerna sker så är det klart att man börjar tänka att det kan hända i vår stad också, säger Lamija Sljivo.

Hallands moskéer har varit förskonade mot hatbrott men i januari fick moskén i Stockholm sin entré nedklottrad med hakkors. Efter ett par månader kom fler attacker mot olika moskéer runt om i Sverige.

Ännu är det oklart vad som orsakat branden i Eskilstuna där flera personer skadades. Den bosnisk muslimska ungdomsföreningen i Halmstad upplever ändå en oro över att islamofobin växer.

– Det är skrämmande att häxjakten mot muslimer blivit såhär stor och att islamofobin växer. Islamofobin har tyvärr växt så mycket att folk verkar vilja skada andra på grund av deras tro, säger Lamija Sljivo.

 – Muslimer har ett stort ansvar för att krossa de fördomar som finns gentemot muslimer genom att exempelvis gå ut i medier och prata om hur det är att leva som vardaglig muslim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".