Här slog pyromanen till i natt i Eslöv – någon slog sönder rutan och kastade in brinnande föremål, misstänker man. Foto: Sveriges Radio.
Här slog pyromanen till i natt i Eslöv – någon slog sönder rutan och kastade in brinnande föremål, misstänker man. Foto: Sveriges Radio.

Muslimer kräver regeringens ansvar

"Sorg och besvikelse över attackerna"
1:57 min

I natt sattes ännu en moské i brand, denna gången i Eslöv och redan i helgen uttryckte ett muslimskt ungdomsförbund från Halmstad oro kring eventuella hatbrott lokalt. Nu kräver islamiska förbundet att regeringen tar ett större ansvar.

 Mohamed Amin Kharraki är presstalesman för islamiska förbundet Sverige.

– Först och främst vill jag att regeringen ska stötta de moskéer som är utsatta på samma sätt som man tidigare har stöttat synagogorna. Det gäller att visa att religionsfriheten är grundlagsskyddad och ska fortsätta vara det, Mohamed Amin Kharraki är presstalesman för islamiska förbundet Sverige.

Tidigare har olika muslimska organisationer i Sverige på olika sätt krävt att regeringen ger pengar till landets moskéer så att säkerheten ska kunna stärkas. Nu har en Svensk-muslimsk grupp i Sverige som kallar sig för moskeuppropet och som bildats till följd av de senaste moskébränderna skrivit ett brev till bland annat justitieminister Morgan Johansson. I brevet vill man att staten ska stärka muslimska samfunds säkerhet. Man har också startat en namninsamling för att detta ska ske. Islamiska förbundets presstalesman är besviken över de totalt tretton attacker som skett mot Sveriges olika moskéer.

– Det är en sorg och besvikelse över att attackerna eskalerar mot muslimer i Sverige och det är tråkigt att människor inte kan utöva sin religion utan att utsättas för fara, säger Mohamed Amin Kharraki som är presstalesman för islamiska förbundet Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".