Pizzerian till höger kan komma att rivas för att ge utrymme för flervåningshus. Foto: Jens Larsson
1 av 2
Pizzerian till höger kan komma att rivas för att ge utrymme för flervåningshus. Foto: Jens Larsson
Sven-Erik Bergström är verksamhetschef för planering och exploatering i Kungsbacka kommun. Foto: Privat
2 av 2
Sven-Erik Bergström är verksamhetschef för planering och exploatering i Kungsbacka kommun. Foto: Privat

Kungsbacka kommun svarar om flervåningshus i Åsa

"Kan bygga lite mer på höjden"
1:53 min

Efter kraftiga reaktioner mot planerna på att bygga hus med minst fyra våningar i centrala Åsa förklarar kommunen hur det är tänkt.

Sven-Erik Bergström, verksamhetschef för planering och exploatering i Kungsbacka kommun, berättar att frågan om hur många våningar husen ska ha spelar spelar stor roll.

– Ett tvåvåningshus ger inte tillräckliga byggnadsvolymer och därmed ekonomi så att man kan bekosta omgivningarna runt omkring husen, gemensamhetsytor och så vidare, säger han.

Ett trevåningshus har krav på att ha en hiss, vilket gör att den eventuella vinsten äts upp.

– Det är först när du kommer upp i fyravåningshus som det kan uppstå en ekonomi, så att man kan klara av att bygga gemensamhetsytor runt omkring, säger Sven-Erik Bergström.

Det är företagar- och samhällsföreningen Åsa 365 som ilsknat till mot Kungsbacka kommuns planförslag på att bygga hus med fyra till sex våningar i centrala Åsa. 

En del av kritiken går ut på att flervåningshus på orten kommer förstöra bykänslan.

– Kritik eller synpunkter är ju alltid rimliga. Sedan får man se vilka avvägningar som behöver göras och vad flertalet vill och vad våra politiker vill, sägerBergström.

Men han vill samtidigt betona att det handlar om ett första skede i ett planprogram där kommunen inte bestämt sig för någon inriktning alls. Syftet är att få till en dialog och få in så mycket synpunkter som möjligt.

Enligt honom har kommunen en vision om att få mer hållbara transporter, bygga djärvare och få närmare till service och kollektivtrafik. Eftersom det nyligen byggts en pendeltågsstation i Åsa,  har politikerna vässat sina ambitioner att bygga ännu fler bostäder där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".