Snus. Foto:Pontus Lundahl/TT
Snus blir dyrare efter nyår. Foto:Pontus Lundahl/TT

Sprit och snus blir dyrare

"Jag kan förstå att man höjer skatten på saker man inte behöver"
1:47 min

Bilen, spriten och tobaken blir dyrare från årsskiftet.
Det blir effekten när flera skatter nu höjs. Skatten på snus höjs till exempel med 12 procent.

– Det är ju inget vidare eftersom snuset redan är dyrt. Då får man kanske överväga att sluta snusa. Idag kostar en dosa 57 kronor och med tolv procent till så blir det ju 65 kronor. Då finns det kanske annat att lägga pengarna på, säger snusaren Johnny Wehrn i Halmstad.

Skatten på snus höjs tolv procent och på cigaretter och annan tobak med sex procent. Skatten på öl och vin höjs med nio procent medan starksprit blir bara en procent dyrare.

Det är flera skatter som förändras 2015:
Fordonsskatten höjs. Hur mycket beror på vilken bil man har och framför allt hur törstig den är. Skatten är kopplad till koldioxidutsläppen, dyrare för fordon som släpper ut mer koldioxid.
Och för den som kör i Göteborg höjs trängselskatten I högtrafik kommer det att kosta 22 kronor att köra in innanför tullarna jämfört med 18 kronor tidigare.

En stor förändring är möjligheten att göra avdrag för privat pensionssparande som sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Finns det då nån som gynnas. Ja, till exempel den som vill satsa på att göra sin egen miljövänliga elström, så kallad mikroproduktion av förnyelsebar el. 2015 kommer man att kunna göra avdrag i deklarationen med 60 öre per producerad kilowattimme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".