Kristoffer Nilsson gick från grovt kriminell och tung drogmissbrukare på ett år. Foto: Jennifer Erlandsson & Scanpix
Kristoffer Nilsson gick från grovt kriminell och tung drogmissbrukare på ett år. Foto: Jennifer Erlandsson & Scanpix

Kristoffer, 28: Det var fängelse eller döden

"Jag tog överdoser hela tiden, min kropp orkade helt enkelt inte mer"
18 min

För ett år sedan var 28-åriga Kristoffer Nilsson nära mista livet på grund av sitt tunga drogmissbruk. I dag lever han som en "Svensson fast utan Volvo" och hjälper andra att göra samma förändring.

Kristoffer Nilsson var sju år när han snattade första gången. Han hängde med "det äldre buset" istället för att gå i skolan och flyttade tidigt hemifrån och in till en av sina äldre kompisar som använde droger. När han var 15 år var han fast i ett tungt drogmissbruk och kriminell.

– Jag behövde mer och mer droger och som 15-åring blev kriminaliteten sättet att skaffa pengar. Jag stal grejer som jag sedan sålde billigt och fick pengar till knark, berättar han. 

I dag är han 28 år och har suttit i fängelse i två omgångar, totalt sex år. 

– Varje gång jag kom ut gick jag tillbaka på drogerna.

Men för drygt ett år sedan hände något. 

– Det var den 20 november 2013. Jag hade åter en gång varit så nära att dö i en överdos och kände att nu måste jag göra något.

"Min mamma sa att jag skulle bli hennes död och min mamma har överlevt cancer. Jag kände att jag ville inte vara värre än cancer så jag bestämde mig för att ta tag i allt."

Han ringde socialen som inte ville hjälpa honom. Till slut ringde han Kris – Kriminellas revansch i samhället. 

– Vi bestämde träff tre gånger men jag orkade aldrig gå dit. Jag vände i dörren och gick hem till drogerna istället. Men den fjärde gången spolade jag ner skiten i toaletten och gick dit. Det blev min räddning. 

Kristoffer skickades till Halmstad för att börja om och togs emot av Kris i Halmstad. Han fick bo på deras boende och menar att stödet han fick var avgörande för den förändring han nu gjort. 

I dag bor han med sin tjej i en lägenhet och jobbar på Kris i Halmstad med föreläsningar och som stödperson åt andra som vill göra samma förändring. 

– Stödet är avgörande. Om jag inte fått hjälpen och bestämt mig hade jag antingen varit i fängelse eller så hade jag helt enkelt varit död i dag, avslutar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".