Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT
Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hallands moskéer ska bli säkrare

"Gäller att öka vaksamheten"
1:54 min

Säkerheten kring länets moskéer ska förbättras. Det har rikskriminalpolisen bestämt. Detta på grund av den senaste veckans moskéattacker.

– Vi har fått rekommendation och anvisningar från nationellt håll. Det gäller då att vi ska öka säkerheten kring dessa byggnader. Vi ska söka dialog med församlingsledarna och samarbeta med säkerhetspolisen, i mångt och mycket gör vi detta redan, säger Tommy Nyman som är informatör vid Hallandspolisen.

Vad innebär detta för moskéerna?

– Vi har ingen möjlighet att ha fast bevakning kring moskéerna, däremot ökar vi vaksamheten och söker dialog.

Under juldagen brann det i moskén i Eskilstuna och ett par dagar senare sattes två andra moskéer i brand, den senaste i Uppsala. Där hade någon sent under nyårsafton satt moskéns entré i brand och klottrat rasistiska budskap på väggen.

Attacken var enligt tidningen Expo den 13:e på ett år mot en svensk moské. Därför utökas säkerheten i Halland även om moskéerna inte utsatts för några kända hatbrott hittills.

– Det innebär att vi kollar på vad som sker i omvärlden och de senaste attackerna kring moskéerna i landet gör att vi skärper vaksamheten kring byggnaderna lokalt. Inga attacker mot moskéer har skett i länet som vi känner till och religionsfriheten är viktig, den värnar vi om och därför gör vi detta, säger Tommy Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".