Gödsel. Foto:  Leif R Jansson/TT.
Foto: Leif R Jansson/TT

Stort intresse för nytt stöd till gödselgas

"De flesta gårdsanläggningar har anmält intresse"
1:28 min

Från och med årsskiftet finns ett nytt statligt stöd för produktion av gas från gödsel. Möjligheten att söka detta stöd släpptes strax före jul, och redan har 47 gårdar, varav flera halländska, hört av sig.

Det finns idag ett antal produktionsanläggningar för gödselgasproduktion, men flera projekt har också lagts på is med hänvisning till för dåligt ekonomiskt stöd.

Med den så kallade tjugoöringen, som det nya stödet innebär, kan det bli fart framåt igen för gasproduktion på gårdarna, hoppas Martin Sjödahl vid Jordbruksverkets klimatenhet.

– Jag vet att det finns gårdar, även i Halland, som funderar på att bygga biogasanläggning. Jag hoppas att det här kan få den ekonomiska kalkylen att tippa över så att de kan byggas.

Om gårdarnas gödsel rötas får man gas som kan ersätta fossila bränslen, läckaget av metangas till atmosfären minskas och den gödsel som används anrikas och får än högra näringsvärde.

Från den första januari finns 15 miljoner kronor att fördela i år i produktionsstöd till gårdsanläggningar. 47 intressanmälningar har hittills kommit, sju av dem från de åtta gårdsanläggningar som finns i dag i Halland.

För att få del av pengarna ska en del regler och säkerhetsbitar vara uppfyllda. Inget omöjligt krav att klara enligt Martin Sjödahl vid Jordbruksverket:

– De allra flesta uppfyller det, det är jag övertygad om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".