I en rapport från Konsumentverket konstateras att det finns stora brister på lekland som poppar upp som svampar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Foto: Bertil Ericson/TT

Dyra barnkalas allt vanligare

"På nåt sätt ställer barn högre krav"
5:17 min

Dyra kalas på lekland blir allt vanligare. Bekvämt för många, men en stress för familjer som inte har råd.

Hur gör du med barnkalas? Skriv gärna och berätta om ditt bästa tips.

– Man blir synliggjord om man bara kan servera korv i trädgården, säger Stina Fernqvist vid Uppsala universitet.

Ordet barnkalas ger 796 000 träffar på nätet. Dansskolor, simhallar, lekland och bowlinghallar. Och det finns ingen hejd på hur man i dag kan välja att fira sitt barns kalas. Många har insett potentialen med att ta hand om stök, bök och aktiviteter under barnets stora dag. Men tjänsterna är inte gratis. Ett partaj med bowling, pannkakor, glass och godis för 20 barn går loss på cirka 3 000 kronor.

– Normen för hur kalasen ska vara har förskjutits så att stora kalas på lekland är det som är normalt, säger Stina Fernqvist, forskare vid Uppsala universitet som djupdykt i frågor som rör barnfattigdom i Sverige.

Och enligt henne drabbar kalastrenden allt fler barn i landets mindre bemedlade familjer.

– Jag har talat med familjer där barnen tackar nej till kalas för att de inte kan bjuda igen på liknande sätt, säger hon.

Även om kalaset hålls hemma rinner pengarna lätt iväg.

-Många skolor och förskolor önskar ju att man bjuder alla barn i klassen. Något som kan få konsekvensen att man inte kan ha något kalas alls, säger Liv Landell Major vid barnhjälpsorganisationen Majblomman.

Enligt henne är de allra mest utsatta barnen de som bor i välbärgade områden men som själva har det ekonomiskt tufft.

– De har en lyxig måttstock att leva upp till som dessvärre kan få konsekvensen att de väljer att inte gå på kalaset alls, säger hon.

Men det är inte bara kalaset som kostar. Enligt en undersökning som Nordea genomförde 2011 lade svenska familjer i genomsnitt 160-210 kronor per present, beroende inkomst och på födelsedagsbarnets ålder. Multiplicerat med 25 klasskamrater blir kostnaden för ett barns deltagande på sina kamraters barnkalas 4 000-5 250 kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".