DSB vill hoppa av Krösatågen. Foto: Sveriges radio Halland
Foto: Sveriges radio Halland

Inga tåg i hårda vindar på Nässjöbanan

"Trafikverket har inte råd"
1:13 min

Tågtrafiken på Halmstad-Nässjöbanan kommer att vara avstängd hela lördagen på grund av risken att det ska blåsa ned träd på spåren. Vi kommer att få vänja oss vid inställda tåg när det blåser framöver. Trafikverket inte haft råd att trädsäkra många av järnvägslinjerna där Krösatågen går.

Tågtrafiken  på Nässjöbanan stängdes av för trafik på fredagsmorgonen efter varningen om kraftiga vindbyar, och eftersom det kommer att fortsätta blåsa en del under lördagsförmiddagen har Trafikverket beslutat att inte återuppta trafiken under dagen på sträckan Halmstad-Värnamo.

Trafikverket inte haft råd att trädsäkra många av järnvägslinjerna där Krösatågen går och det finns heller inga pengar kommande år.

- Det finns som ett önskemål men kommande året så kommer tyvärr inte många sträckor att trädsäkras, säger Annika Canaki, underhållschef vid Trafikverket Syd.

Idag trädsäkrar man de stora järnvägslinjerna och har 20 meter från banvallen till närmaste träd för att inte nedfallna träd ska stoppa tågen.

Trafikverket säger att man helt enkelt inte har pengar att trädsäkra för i år och även längre fram är det osäkert.

- Vi har väldigt mycket behov på järnvägarna av annan karaktär ocskå som är säkerhetsrelaterat som helt enkelt går före dom här åtgärderna.

Kan du säga något om när Krösatågen kan trädsäkras?

- Nej, tyvärr kan jag inte säga någon tidpunkt där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".