Vuxensimmarna Anita Wohlén och Katarina Andersson. Foto: Sveriges Radio
Anita Wohlén och Katarina Andersson började simma för fem år sen ungefär. De fastnade för de fyra simsätten och simmar nu regelbundet. Foto: Sveriges Radio

Simtrenden håller i sig

"Innan körde jag bröstsim, jag kom varken framåt eller bakåt"
2:12 min

Intresset för vuxensim på simskola i Varberg är så stort att träningstiderna inte räcker till alla som vill ha.

Det är så populärt att simma med tränare som vuxen i Varberg att det inte finns träningstider för alla som vill. Bassängutrymmet sätter helt enkelt stopp för Varbergs Sim att ta emot alla vuxna som vill börja simma hos dem.

– Det är mycket populärt. Precis som cykling och iron man har blivit populärt så är det många som kommer hit för att träna för att lösa iron man eller någon av de här swim run-tävlingarna, säger Stefan Wiking som är huvudtränare för tävlingsverksamheten i Varbergs Sim.

Med gröna simmössor på huvudena och simglasögon på växlar Anita Wohlén och Katarina Andersson mellan de fyra simsätten på bana ett i 25-metersbassängen i Håstens simhall i Varberg. De började med simning för ungefär fem år sen.

– Jag gick vuxensimskola då och tänkte att jag skulle gå den kursen och aldrig mer. Men jag blev fast eftersom det var så kul att lära sig något nytt och eftersom det blev att simma på ett helt nytt sätt.

Vad är det nya?

– Det nya är tekniken. Innan körde jag bröstsim, jag kom varken framåt eller bakåt utan stod still.

– Sen är det ju en träningstrend förstås, och man mår mycket bättre. Det här är ett jättebra sätt att varva ner och rensa, det är jättebra sätt för kroppen tycker jag.

Simtrenden bland vuxna är nationell och har hållit i under några år och de båda vuxensimmarna vittnar om utvecklingen.

– När jag började var det inte så mycket kurser, sen är det ju jättemånga kurser och vi blir fler och fler.

I Varbergs Sim är trycket nu så stort att bassängtiderna helt enkelt inte räcker till.

– Det gäller ungdomssidan också. Vi får inte in fler folk i klubben, vi är fullbokade och det är kölista.

Så det går inte att börja simma i Varbergs Sim som ny?

– Jo, till kurserna att lära sig simma om man anmäler sig i tid. Det är att ta emot ungdomar som inte vill tävla och alla de vuxna vi vill ha som vi har svårt att få tider till,

Vad är målet med simningen?

– OS 2016, säger Katarina Andersson och skrattar tillsammans med Anita Wohlén. De tillägger att det handlar om att ha kul och att motionera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".